This 2,263 sq. ft. four bedroom, two bath, passive-solar house was designed for a couple and their three kids to be “the opposite of shock and awe.” The clients wanted their house to branch out to their surroundings, balancing their desire for sustainability with a simple yet graceful aesthetic. The vaulted kitchen, living, and dining rooms are part of an open landscape that spills outdoors to the wrap-around deck, and inside to the entry, open stairwell, and upper landing.

The heart of the house is an in-between space found at the intermediate landing of the stairs, where one can sit and read for hours. Clerestory windows provide daylight deep within the house, and promote a system of natural ventilation. The main floor consists of approximately 1,600 sq. ft. of thermal mass, a concrete radiant slab that’s heated by a geothermal heat pump; the color is a warm earth-tone that compliments the maple cabinetry in the kitchen and hard wood floors upstairs. Two solar panels provide most of the domestic hot water needs of the household. A heat recovery ventilator in the basement provides for fresh, healthy indoor air within the super-insulated house. High-efficiency electrical and mechanical systems & fixtures, reclaimed materials, and natural finishes are a few more of the sustainable features of the house.

The description was written by the architect, Willard C Dixon.

Architect:Willard C Dixon Architect AIA  www.willardcdixon.com

Structural Engineer:Mortier Engineering P.E., P.C. www.mortierengineering.com

Solar Panels & Radiant Floor:Solar Assist www.solarassist.net